Изявление
на
Св. Синод на БПЦ
във връзка с освобождаването на медиците

Автор Полина Спирова   

сряда, 25 юли 2007

2.jpgОт канцеларията на Св. Синод на БПЦ огласиха следното изявление:

В ранната утрин на 24-ия ден от горещия месец юли 2007 година в Либия се случи радостно и дългоочаквано събитие - българските медицински сестри, д-р Здравко Георгиев и палестинският лекар Ашраф, след продължителни страдания, душевни терзания и смъртни присъди почувстваха полъха на свободата и полетяха към родната земя.

Френският президентски самолет ни донесе безценен дар - тържеството на справедливостта и истината, яркото свидетелство за проявена загриженост, милосърдие и успешни дипломатически усилия. Нестихващо беше ликуването, щастливи бяха сълзите при срещата с най-близките. Важността на този момент беше подчертана от първите ни държавни ръководители и много официални лица.

Спомняме чудесното освобождение на св. апостол Петър, когато Църквата непрестанно се молела Богу за него и Ангел Господен се явил в тъмницата, събудил го и веригите паднали от ръцете му (Деян. 12:5-7).

И родната ни света Православна църква непрестанно се молеше за освобождаването на медиците ни от тежкото заключение, призоваваше силата Божия и небесната помощ на Майката Божия чрез всенародно моление пред чудотворните й икони, споменаваше в молитвите си и пострадалите либийски деца и техните обезпокоени сродници и радостта не закъсня.

Слава Богу, Благодетелю нашему! Слава на Спасителя, Който не ни остави сами в сполетялата ни беда!

Св. Синод изказва дълбока благодарност на всички достойни люде, допринесли със своите благородни усилия за възтържествуването на правдата и постигнатата свобода на невинно осъдените наши сънародници и специално на президента г-н Г. Първанов за помилването на медиците ни.

Светата ни Църква, като възнася благодарение Богу, ще продължи да споменава имената на българските медици за укрепване на тяхната вяра, здраве, за душевно успокоение и благопреуспяване в бъдните дни.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

Членове на Св. Синод:
ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ КАЛИНИК
СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ
ВИДИНСКИ МИТРОПОЛИТ ДОМЕТИАН
ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ
НА САЩ, КАНАДА И АВСТРАЛИЯ МИТРОПОЛИТ ЙОСИФ
ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ СИМЕОН
ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
РУСЕНСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ
НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ НАТАНАИЛ
ПЛЕВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ИГНАТИЙ
СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ ГАЛАКТИОН
ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ
ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН
ПЛОВДИВСКИ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ