STANDARD:

Има Господ - свободни са!

 

 

 


Митрополит Гавриил:
Когато всички други средства са изчерпани,
идва Божията помощ и утеха

 

Автор Илиана Александрова, Дария Захариева   

вторник, 24 юли 2007, 14:26

 

Българските медици се завърнаха в България тази сутрин. Слава Богу! В 10.30 часа на летище София външният министър Ивайло Калфин прочете указ на държавния глава Георги Първанов, с който нашите медици, които пристигнаха в България с доживотни присъди, бяха помилвани!

През месец май 2007 год. Българската православна църква подкрепи сестрите с молитвите на българите пред трите чудотворни икони на Света Богородица от Рилския, Троянския и Бачковския манастир. Патриарх Максим отслужи тържествен молебен пред катедралния храм Св. Александър Невски". Той призова Божията благодат и закрилата на Света Богородица за българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, както и закрилата на Света Богородица за българския народ.


В молебена участваше и негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил. Православие България се обърна към него за коментар на радостното събитие, което празнуваме днес:

- Ваше Високопреосвещенство, Вие участвахте в отслужването на молебена пред трите чудотворни икони през май. Как ще коментирате днешното завръщане на българските медицински сестри и палестинския лекар у нас?

- Толкова молитви - Божията Майка помогна! Тя ни изпрати тези хора - френския президент, неговата съпруга, госпожа Фереро-Валднер. Господ и Божията Майка винаги помаат в момент на изпитание, трябва да не го забравяме! Когато всички други средства са изчерпани - идва Божията помощ и утеха.

- Смятате ли, че настъпи положителен обрат, след като бяха събрани трите икони и много българи се поклониха и помолиха за душите си и за спасението на петте медицински сестри?

- Наистина, обратът в делото настъпи след молебена на пл. Александър Невски. Светият синод беше помолен за съдействие и нашето решение беше да съберем трите чудотворни икони на Божията Майка - нещо, което досега не се е случвало! Не знам дали сме се замисляли, но на нашата територия тези велики Богородични светини са духовен стожер за нас. Нека днес в информационния поток не забравяме за молебена и за поклонението на десетки хиляди хора пред Божията майка. И който помни Божията милост, ще се удостоява да я получава и за в бъдеще. Който я забравя - Господ не го подкрепя.

Да бъдем християни и всичко останало ще ни се придаде!Българските медицински сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж, който през м.юни 2007 год. получи българско гражданство, бяха осъдени на смърт за умишлено причиняване на епидемия от СПИН в Бенгази. Смъртните присъди бяха заменени с доживотен затвор на 17 юли 2007 год. След тежки преговори вчера, в които Либия е поставила нови условия за връщането на медиците, тази сутрин те кацнаха в България, след близо девет годишно очакване на своето избавление.
В правителствения самолет на Франция медиците ни бяха придружавани от дипломатическите лица, които са водили преговорите за тяхното освобождаване - съпругата на френския президент Никола Саркози, Сесилия Саркози, еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и генералния секретар на френското президентство Клод Геан.

снимки: БГ Фактор