SUMMARY:
3 month after late Metropolitan Bishop ARSENIY of Plovdiv departed to eternity, under the guidance of the temporary administrator of the Plovdiv Eparchy, designated by Holy Synod, Metropolitan Bishop KIRIL of Varna, 54 representatives (2 clergy, 2 lay persons / church district) of  the 8 church districts of the Plovdiv Eparchy, abbots of the eparchial monasteries and professors of seminaries voted for their favorit for future Metropolitan Bishop after Divine Liturgy Sunday February 4th 2007:

 I.: 1. Bishop NIKOLAY (38)  
2. Bishop EVLOGIY (22)   3. Bishop TIHON (18)  
 II.: Bishop TEODOSIY (31).

 

Sunday February 11th 2007 the Holy Synod of the Metropolitan Bishops of the Bulgarian Orthodox Church decided to consecrate Bishop NIKOLAY to Metropolitan of the Plovdiv Eparchy

NA MNOGAYA LETA !!!

 

 

Details in Bulgarian:

 

За Пловдивски митрополит бе избран Знеполският епископ Николай

 

PRAVOSLAVIE: Автор N/A   

неделя, 11 февруари 2007, 13:35


Източник: агенция Фокус

Днес Светият Синод на Българската православна църква избра за Пловдивски митроплит Знеполския епископ Николай. Той бе тържествено посрещнат от членовете на Синода пред в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски". Негово Светейшество Българският патриарх Максим отправи ред напътствия към новия митрополит и заяви, че другите български митрополити го приемат "с братска любов". Изборът се проведе в синодния параклис Св. цар Борис. За понеделник, 12 февруари, е насрочено заседание на Светия Синод, в което новият митрополит ще вземе участие.

 

Словото на директора на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев предизвика пък недоволство у някои от присъстващите. Той призова за толерантност към представителите на всички религии в Пловдивската епархия, за толерантност към невярващите. Той отбеляза, че изборът е бил "радостен": "много радост - дано да е за хубаво".

"Не е моя работа да споменавам за нарушения на устава на Българската православна църква. Убеден съм, че Светият Синод има съзнание за своята отговорност. Ще се спра на онази страна от бъдещата дейност на митрополита, която има отношение към обществото. Властта, заедно с народа, е заинтересована вероизповеданията в родината ни да спазват законите на страната и да спомагат за мирното съжителство на гражданите, каза Желев. Той подчерта, че в Пловдивската епархия, която е най-голямата в страната, съжителстват православни, мюсюлмани, католици, протестанти, представители на армено-грегорианското и израилтянското вероизповедание. "Онова, което беше търпяно при Софийския викарий, едва ли ще бъде търпяно при Пловдивския митрополит", каза Желев. И призова новия митрополит да проявява "бащинска любов" към тези, които обичат, и към тези, които не обичат владиката.

Думите на Желев подразниха някои от присъстващите миряни, които извикаха "Не искаме да ви слушаме". Проф. Желев посочи още, че не трябва да се отклоняват средства за ремонти и поддържане на храмовете и трябва да се спазват трудово-правните отношения и да не се стига до съдебни спорове.

Малко по-късно новоизбраният Пловдивски митрополит Николай заяви по адрес на изказването на проф. Иван Желев: "Тези думи мога да квалифицирам като намеса на дирекцията в делата на църквата".

Още във вторник и сряда подготвих словото си към новия митрополит, заявил по-късно проф. Иван Желев, в отговор на въпрос дали изборът на Пловдивски митрополит е бил предрешен.

Вие не знаехте ли кой щеше да бъде избран? - попитаха представителите на медиите проф. Желев, който преди дни коментира, че изборът е ясен, тъй като от двамата кандидати за поста епископите Теодосий и Николай, само вторият има висше богословско образование.

Не съм бил свидетел на избора, Светият синод и епархийските избиратели са решили този въпрос по съвест. Аз приемам този избор като начертание на Божията промисъл, като Божий жребий, като послушание, което ми се възлага от Светата църква и което ще се старая с Божията помощ да осъществявам, каза новоизбраният митрополит Николай. Според него не би трябвало директорът на Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет проф. Иван Желев да си позволява да прави оценка на работата на когото и да било от вероизповеданията в България още повече на епископ.

Проф. Желев коментира по-късно, че е отправил напътствие за толерантност към новоизбрания митрополит във връзка с отношението към другите религии. Но отказа да посочи примери за нетолерантно отношение с думите Питайте, ще разберете. Аз каквото имах да казвам, го казах.
Ще се радвам той да се представи в нова светлина, в изключително положителна светлина, коментира още проф.
Желев, цитиран от агенция Фокус.

 

 

2007-02-04:

54 епархийски избиратели от деветте духовни околии на Пловдивската епархия. Гласуването ще се следи от 3-членно изборно бюро, в състава на което ще влязат представители на избирателите - едно духовно лице, един мирянин, а негов председател ще бъде Варненският митрополит Кирил, който изпълнява и длъжността наместник на овдовелия Пловдивски митрополитски престол. Всеки от избирателите трябва да избере по две от осемте имена в бюлетината, а двамата, събрали най-много гласове, ще бъдат изпратени в Св. Синод. От тях следващата неделя ще бъде избран и митрополитът на Пловдивската епархия.  

В състава на Пловдивската епархия влизат
 девет духовни околии: Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Карлово, Панагюрище, Пещера, Смолян и Ивайловград.

 

 

 

Знеполски епископ Николай
води в изборите за пловдивски митрополит

DVERI: Автор Константин Спиров   

неделя, 04 февруари 2007

Според все още непотвърдени данни, гласовете между тримата претенденти "на върха"
са разпределени така:
 

Епископ Николай - 38 гласа, еп. Евлогий 22 гласа, еп. Тихон - 18 гласа.

Това означава, че ще се проведе втори кръг между еп. Тихон и еп. Евлогий.
Нашият източник твърди, че "преброяването е било ад", каквото и да означава това.

 

 

 

Изненадващи резултати на изборите за Пловдивски митрополит

 

PRAVOSLAVIE: Автор Пламен Евгениев Сивов   

неделя, 04 февруари 2007, 17:28

 

(по информация на Дарик радио)

Противно на очакванията на църковници и медии, игуменът на Рилския манастир и бивш ректор на Пловдивската семинария, епископ Евлогий, не се класира на последния тур на изборите за Пловдивски митрополит, които се проведоха днес. Вместо него, 54-мата епархийски делегати определиха на второ място след фаворита епископ Николай другият викариен епископ, Теодосий.

 

Изборът е протекъл в 3 тура, като крайният резултат, определящ двамата избрани от епархията кандидат-митрополити, са събрали съответно 38 и 31 гласа за епископите Николай и Теодосий

 

 

 

Митрополит Кирил:
Eпископ Теодосий превъзхожда
всички други епископи с житейския си опит

DVERI: Автор Златина Иванова   

четвъртък, 08 февруари 2007

Kiril.jpgНе е предрешен изборът за митрополит на Пловдивската епархия. Това заяви за радио Фокус Варна Варненският и Великопреславски митрополит Кирил три дни преди избора на наследник на дядо Арсений, който ще се реши между двама кандидати - Деволския епископ Теодосий и Знеполския епископ Николай.

Във връзка с това, че единият от кандидатите няма висше богословско образование, но има нужният архиерейски сан, митрополит Кирил коментира, че именно заради архиерейския си сан епископ Теодосий има право да кандидатства и е напълно каноничен кандидат. Изискаването за богословско образование е за епископ. След като вече е епископ, той може да е кандидат за митрополит, каза митрополит Кирил.


И за двамата номинирани Варненският и Великопреславски митрополит каза, че са достойни и имат своите предимства. Епископ Николай е млад, той има всички изискуеми от канона и изискванията на Българската православна църква подготовки, завършил е Духовна семинария - Богословски факултет. Но от друга страна той няма този голям опит, който има епископ Теодосий. А най-важното в живота е житейският, практическият опит. Така че в това отношение епископ Теодосий превъзхожда всички други епископи, заключи митрополит Кирил.

 

 

 

Докато архиереите гласуват за Пловдивски митрополит,
кандидатите се молят в патриаршеската катедрала

DVERI: Автор Полина Спирова   

четвъртък, 08 февруари 2007

На 11 февруари в синодния параклис Св. цар Борис ще се проведе каноническият избор за Пловдивски митрополит. На него синодалните архиереи ще изберат един от двамата кандидати за пловдивския митрополитски престол, излъчени от епархийските избиратели. Това са Деволският епископ Теодосий и Знеполският епископ Николай.

 

По традиция изборът на архиереите се предшества от св. Литургия, която ще бъде отслужена от главния секретар на Св. Синод архимандрит Наум.


Първи гласува патриархът. След това митрополитите един след друг, по старшинство, влизат в св. олтар на параклиса и върху разтвореното св. Евангелие вписват на листче името на избрания кандидат. После предават листчето на патриарха. Накрая се броят гласовете и се обявява името на новия Пловдивски митрополит.

 

През това време двамата кандидати ще се черкуват (ще присъстват без да служат) на богослужението в патриаршеската катедрала Св. Александър Невски. След като приключи гласуването на архиереите и стане известно името на новия митрополит, двама архимандрити отиват да повикат епископите от съседния храм. В тяхно присъствие в параклиса се обявява името на новия митрополит, след което следват слова и поздравления.

 

За понеделник, 12 февруари, е насрочено заседание на Св. Синод, в което новият митрополит ще вземе участие.

 

Представители на различни вероизповедания поздравиха Пловдивския митрополит Николай

DVERI: Автор Златина Иванова   

неделя, 18 февруари 2007

photo_big_120651.jpgПо повод встъпването в длъжност на Пловдивския митрополит Николай беше даден тържествен обяд, на който той беше приветстван от представители на държавната власт, от кмета на Пловдив д-р Иван Чомаков и от кметовете на почти всички градове в Пловдивска епархия. Пловдивският митрополит беше приветстван и от официалните представители на големите вероизповедания: монсиньор Георги Йовчев, оглавяващ Софийско-Пловдивската католическа епархия, районния мюфтия на град Пловдив Хасан Али, представителя на арменската апостолическа църква свещ. Кеворк Хачерян, представители на Пловдивска и Софийска епархии и други.


В изказването си монсиньор Георги Йовчев пожела в дух на взаимно разбирателство да се отстояват Христовите истини.

Посланикът на Ватикана у нас, архиепископ Джузепе Леанца, изпрати
  приветствие до новоизбрания митрополит.

Приветственото слово на митрополит Николай беше в дух на разбирателство с всички представители на религиозните общности и заяви, че всички трябва да работят за добруването на българския народ.

 

Преди това митрополит Николай отслужи първата си архиерейска литургия в катедралния храм "Света Богородица" в Пловдив в деня за прошка Сирни Заговезни. Десетки гости включително и четирима от чужбина (Гърция, Кипър и Румъния) присъстваха на богослужението. Митрополитът поиска и даде прошка на всички. В приветствието си той заяви, че любовта е водещата сила в човешките отношения и в отношенията между религиите и етносите.

Мюфтията на Пловдив дари новия Пловдивски митрополит Николай с Корана, преведен на български.
 Владиката получи като дар от арменския свещеник в Пловдив икона на свети Николай, а с епископа на Софийско-Пловдивската католическа епархия монсиньор Георги Йовчев си размениха целувки. Кметицата на Смолян Дора Янкова пък подари на митрополита картина. Дарове за дядо Николай носеха и много от останалите духовни и цивилни гости на обяда.

Фокус, Дарик, Стандарт