Мощите на лечителите св. Козма и Дамян
са пренесени за поклонение във Враца

Автор Горица Ангелова   

неделя, 05 ноември 2006

С тържествена литургия в катедралния храм "Свети апостоли Петър и Павел" на 5 ноември във Враца бяха посрещнати пренесените от Черепишкия манастир частици от мощите на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. Литургията отслужи Врачанският митрополит Калиник със свещеници от Врачанската епархия. Стотици жители на града се събраха, за да участват в службата и да се преклонят пред реликвата, която за първи път напуска стените на Черепишката обител.


Според житието на светците Козма и Дамян са братя и са родени в Мала Азия. Насърчавани от своята майка-християнка, те се посветили на вярата, изучили целебните свойства на билките и станали лечители. Заради прилежанието и благочестието си били надарени от Господ да "лекуват хора и животни" и да правят чудеса. За своята работа те не вземали никакви пари или дарове и затова още приживе хората  ги нарекли "безсребърници и чудотворци". Те се честват от православната църква на 1 ноември. Безсребърниците са закрилници на тежко болните.

07.01_sv_Kozma_Damian_Nedelishki_manastirНяма писмени данни и никой не си спомня откога мощите на светците се намират в Черепишкия манастир "Св. Успение Богородично", съобщи игуменът му отец Харитон. Приема се, че реликвата се съхранява там от столетия.

Мощите на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян ще останат в катедралната църква "Свети апостоли Петър и Павел" във Враца през зимата, а след това ще бъдат върнати в Черепишкия манастир, информират от Врачанската митрополия.

Източник: БТА